Començar les classes a les 10 del matí

Aquí deixo un enllaç a la notícia que he comentat avui a classe de 1r d’ESO, sobre que un estudi diu que els adolescents haurien de començar les classes a les 10 del matí.  Llegiu la notícia i, si voleu, deixeu un comentari al respecte.adolescent2

Anuncis

12 pensaments sobre “Començar les classes a les 10 del matí

 1. Hola Miquel, la veritat és que m’agradaria comentar aquest article ja que està sent un tema que va popularitzan-se cada cop més.

  Com alumne, personalment a mi no em fa res llevar-me a les set del matí, entrar a les vuit al institut i rebre classes fins a l’hora de dinar (les tres de la tarda, jornada intensiva) però, si és cert que després de dinar no em noto lo suficientment activa com per focalitzar la máxima atenció a l’estona que dedico als meus estudis i, a les hores se’m fa menys aprofitable. Respecte aquesta nova idea en tinc arguments a favor però també en contra.

  Per una banda, el que veig de bo és que por ser sí que es descansaria més però, cada cop, de les “poques” responsabilitats que els/les adolescents poguem arriba a tenir s’anirien reduint. És a dir, el fet de ser puntuals, llevar-nos d’hora, etc. ens crea com una mena de rutina que finalment acaba sent un objectiu, una lluita per las nostres objectius (en aquest cas estudiar per finalitzar amb bona nota el batxillerat) que crea certa ambició i, avui en dia en falta d’aquesta. Per l’altre costat, si que donaría soport a la idea ja que el meu objectiu i supuso que el de tots de treure bona nota milloraria amb un augment de temps d’un d’atenció raonable.

  Dient tot això sempre em plantejo que el fet de descansar és important per mantenir-nos desperts però realment, només és “dormir” el que ens permet estar-ho? Deixo una pregunta oberta per a que tothom hi pensi.

  Laura.

  M'agrada

 2. Bona tarda Miquel. M’ha semblat molt curiós aquest article, però no recolzo aquesta teoria. Sí que és veritat que a molts adolescents els hi costa dormir, també sóc jo la primera que ha de fer mil i un esforços per aixecar-me del llit a les set del matí, però què suposaria començar a les deu?

  Primer de tot, opino que trencar l’horari que hem fet des de que érem molt petits podria suposar bastants problemes de desorganització per a aquells que els hi costa marcar-se uns horaris. També les tardes es farien molt més curtes, degut a que s’hauria de fer una pausa per dinar i es plegaria a les 6 aproximadament. Això suposaria no poder practicar algunes activitats extraescolar per exemple.

  Sé que es vital que els alumnes estiguin desperts a les primeres hores de classe per a que siguin “bons receptors”, però suposo que només queda fer un esforç per poder seguir el fil de les explicacions del professor.

  Respecte als factors que ens fan estar descansats, opino que l’agent principal per aconseguir això és dormir les 8 hores diàries, i per poder-les dormir, organitzar-se bé la tarda per a poder anar al llit a una hora decent. Un altre factor seria no practicar activitats que requereixin molt rendiment físic a la tarda, però d’això no es pot opinar, perquè cadascú té els seus hobbies.

  M'agrada

 3. Bona tarda Miquel,
  Després de llegir l’article i també les dues opinions de les meves companyes he pogut meditar durant una estoneta sobre el que suposaria llevar-nos més tard i entrar a les 10 del matí. Però abans de començar hem d’assumir una cosa primordial: la nostra societat dorm poques hores (i ja no només els adolescents, també els adults) i jo mateix em considero una “víctima” d’aquest sistema horari, perquè realment no dormo les hores que hauria de dormir.
  Ara bé, això vol dir que llevar-nos més tard i començar les classes a les 10 del matí solucionaria aquest problema? Personalment m’encantaria dormir moltes més hores de les que puc dormir, però en això crec que tothom hi coincideix. Tanmateix la solució no considero que sigui atraçar la nostra hora de despertar-nos (perquè tal i com ha comentat la meva companya en l’anterior text això suposaria un allargament de la jornada escolar fins quasi les 5 de la tarda, tenint en compte que hauríem de dinar a l’escolar i una reducció del temps lliure: destinat a fer extraescolars i fer deures). Conclusió: acabaríem allargant els nostres horaris, anant a dormir encara més tard que actualment i dormint les mateixes poques hores.
  Així que el que jo personalment penso (i no només jo, sinó que des de fa uns anys moltíssima gent comença a creure en aquesta proposta) que ens hauríem d’ajustar al horari europeu, al horari anglès: atraçar una hora el nostre rellotge, sopar a les set o a les vuit del vespre (en comptes de a les onze) i apropar la franja del prime time a uns horaris que no siguin perjudicials pels nens, entre moltes altres reformes més. Aquest tema que jo plantejo aquí si bé és cert que és molt més complex del que ara mateix t’estic plantejant però considero que és la solució real als problemes de falta de descans que pateix la nostra societat.
  Per si algú vol saber més informació sobre aquest tema, la Generalitat de Catalunya ha començat a elaborar un projecte pilot, i se n’han fet proves a llocs tan propers com Vilafranca del Penedès, aquí us deixo l’enllaç: http://www.reformahoraria.cat/

  M'agrada

 4. Ana i Jordi, moltes gràcies pels vostres comentaris. Ana, comparteixo el teu parer quan afirmes que si les classes comencessin a les 10, les tardes es complicarien força, i que tot plegat potser depèn molt de com s’organitza cadascú. Jordi, m’agrada la teva reflexió i encara m’agrada més que parlis d’una reforma general dels nostres horaris. Crec que aquest seria el camí més encertat. Si teniu facebook, una pàgina molt interessant que està treballant aquest tema i que ha aconseguit un compromís del parlament de Catalunya respecte la reforma dels horaris és aquesta: https://www.facebook.com/reformahoraria?fref=ts

  M'agrada

 5. Bona tarda Miquel,
  Tal i com ens has demanat a l’aula, m’agradaria deixar la meva opinió sobre aquest article.
  Per començar, cal destacar que a tothom li agrada dormir i llevar-se tard, però per això ja tenim el cap de setmana, no?
  Bé, és cert que alguns adolescents tenim dificultats a l’hora d’adormir-nos, però encara en tenim més a l’hora de llevar-nos a causa de les poques hores de son.
  Segons la meva opinió, el que hauríem de fer és aprendre a organitzar-nos millor el temps i repartir-nos les tasques pròpies de tal manera que puguem ser capaços de realitzar tot el nostre horari fora de l’escola.
  Sempre he pensat que la millor solució per a poder organitzar-se millor és fer activitats extraescolars per aprofitar més el temps lliure i rendir més, ja que d’aquesta manera tenim menys temps i el nivell de concentració és superior. Puc fer aquesta afirmació perquè jo mateixa he comprovat que quan tinc una tarda lliure no faig tantes coses (estudiar, fer deures, etc.) com quan estic dues o tres hores ocupada (practicant algun esport o qualsevol altra activitat).
  A part, també penso que fer algun esport, en aquest cas, és una manera de desconnectar del món de l’estudiant i gaudir a la vegada.

  En conclusió, si realitzem una activitat esportiva durant alguna tarda de dilluns a divendres, és una bona manera de repartir-se millor el temps i així, estar més cansat i tenir ganes de dormir per l’esforç físic.

  Anna Torrijos.

  M'agrada

  • D’acord amb moltes coses, Anna. En dius una de molt certa, que és que si només tens una estona per fer una feina, et concentres més i rendibilitzes més el temps. En definitiva, com deia també algun dels teus companys, organitzar-se és la clau per aprofitar millor el temps, tant per fer més coses com per fer-les millot i amb més intensitat. Gràcies per la teva opinió!

   M'agrada

 6. Hola Miquel, potser ja és una mica tard però ara he trobat una estoneta per poder llegir tranquil•lament l’article i les opinions dels meus companys i companyes.

  A primera vista, molts adolescents dirien que estan totalment a favor a que les classes comencessin més tard ja que tothom vol dormir el màxim d’hores possibles (com ja han dit els meus companys en les seves opinions) però si fem una reflexió més profunda et trobes que hi ha punts a favor i en contra, i també hi ha diverses maneres de trobar solucions.

  L’Ana Felipe i el Jordi han mencionat que si les classes comencessin a les 10 del matí s’acabarien a les 6 aproximadament i després la tarda es faria més curta i al final acabaríem dormint les mateixes hores que ara, i en això no estic d’acord, ja que cal recordar que actualment ja hi ha escoles que acaben a aquesta hora, i els alumnes a la tarda s’organitzen i tenen temps per tot. El fet de que a les 10 comencéssim les classes faria que els adolescents rendíssim més (segons aquest estudi) i si acabéssim tard hauríem d’organitzar-nos per tal de poder fer-ho tot i anar a dormir com estem acostumats per l’endemà poder rendir.

  Actualment fem el canvi d’hora per estalviar energies i no consumir tanta electricitat durant les hores de poca llum. I la proposta de les 10 del matí faria que malgastéssim moltes hores de llum ja que al matí que és quan hi ha més llum estaríem dormint i a la tarda quan es comença a fer fosc encara estaríem a classe o fent deures.

  Però canviar ara els horaris que tota la vida portem fent seria algo molt difícil i el nostra cos s’hauria d’acostumar a una altra rutina malgrat que la idea de dormir més hores és bastant temptadora però com bé ha dit l’Anna Torrijos, ja tenim els caps de setmana per dormir.

  M'agrada

  • Gràcies Carla pel teu comentari. El que expliques és allò del llençol curt, oi? Que si et tapa els peus no et tapa prou el cos i a l’inrevés. Una mica passa això mateix amb l’horari: el que guanyo per aquí ho perdo per allà.

   M'agrada

 7. Hola Miquel, bona nit!

  Per començar vull dir que no he llegit els comentaris anteriors dels companys (ho faré tot just enviar el meu propi comentari) per què no vull que el què penso es vegi influenciat pel que ells han dit abans, de ben segur que coincidirem en molts aspectes.

  Primerament, estaria d’acord en una modificació de l’inici d’horari escolar ja que sóc una persona a qui no agrada llevar-se d’hora i encara menys per anar a escola. Val a dir que tampoc vaig a dormir molt aviat, cosa que influeix en la son que tinc al matí següent.

  Si comencem les classes a dos quarts de nou del matí com fem a l’Escola Intermunicipal del Penedès, fa que els alumnes que no residim a Sant Sadurní d’Anoia ens haguem de desplaçar fins al centre, en el meu cas, vinc des d’Ordal on agafo l’autocar a les vuit i cinc. Tot això fa que m’hagi de llevar a un quart de vuit per poder rentar-me el cap o dutxar-me, esmorzar una mica i vestir-me per arribar a l’hora corresponent a la parada.

  Cal destacar que si vaig al llit al voltant de les dotze hores de la nit, només dormo unes set hores i escaig, xifra inferior a les nou hores de descans recomanades que només compliria si anés a dormir a les deu de la nit, cosa que mai faig per què a vegades, ni he sopat a aquesta hora.

  Com a exemple de baix rendiment degut al poc descans poso aquest mateix dilluns: la nit de diumenge vaig seguir els resultats de les eleccions parlamentàries per TV3 i vaig anar a dormir aproximadament a la una i el dia següent no vaig rendir gens durant les tres primeres hores.

  En conclusió, el descans afecta directament al rendiment escolar i començar una hora i mitja més tard de com ho fem ara seria beneficiós per nosaltres, però, no serviria de res si excedíssim l’hora d’anar a dormir ja que tornaríem a estar en la mateixa situació.

  M'agrada

 8. Hola Miquel!
  Li dono tota la raó al que ha escrit aquesta noticia. Nosaltres, que venim d’ escoles on ens despertabem a les 8:30h i a les 9:00h ( almenys jo crec) que ens afecta, al estar acostumats a despertarnos a una hora raonable. Es un canvi bestial i al menys jo estic molt més cansat i desconcentrat de lo normal.
  Si establissin aquest horari tots ( almenys jo crec) aniriem a l’ institut més desvetllats i no tan cansats. Això tambe afecta als que teniu que venir de bastant més lluny (als professors).

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s